Idemo u park šumu Trakošćan

“Reci mi kamo da idem s djecom za vikend, već smo sve prošli? “

“Ana, ima li neki dobar restoran i lijepa priroda oko njega u blizini Zagreba, nešto prema istoku?”

Restoran Trakošćan

“Treba mi neko mjesto kamo mogu otići na nekoliko sati, hodati, sjesti na neku klupicu i uživati?”

“Daj nas vodite u ove šume u koje idete… želimo se pokrenuti!”

Priroda - Trakošćan - jezero

Veseli mi što se moji dragi ljudi ovako spontano javljaju i traže savjet za svoje izlete. Iako su, moram priznati, portali puno brži i konzistentniji u objavljivanju od mene i ta mjesta na koja već duže vrijeme odlazimo, objave nekako prije mene. A opet, meni nekako ne smeta da ti, naši, obiteljski izleti izađu na blogu u neko vrijeme kad možda i ti isti portali proglase neko od tih mjesta “out mjestima”. Stoga evo jednog posta, upravo o mjestu kojeg volimo i kamo ćemo se vraćati.

Park - šuma - trakošćan

Jedno mjesto koje nas se dojmilo i koje smo u mjesec dana čak dva puta posjetili je park šuma Trakošćan. Svi smo mi već preko nekoliko puta bili u Trakošćanu, vodili naše prijatelje/rodbinu, a možda i strance (kao mi) onamo i šetali uz šetnicu jezera dobrih 100m ulijevo i udesno od dvorca i priča bi tu negdje stala. Kao da to jezero nema svoj puteljak i svojih nekih 5km šetnje.

Trakošćan - jesen
Jesen - Trakošćan - jezero

Ove 2020. kod nas kod kuće se stalno čuje, ide mi se nekamo, ne predaleko, unutar granica Hrvatske, nekamo kamo klince možemo pustiti da trčkaraju, na mjesto gdje je lijepo za hodanje i fotkanje i kamo možemo uzeti naše ruksake sa sendvičima.

I tako, s vremena na vrijeme, spremimo te naše torbe i sjednemo u auto. I pronađemo neko takvo mjesto.

Izleti s djecom - Trakošćan

Trakošćan je sat vremena vožnje od Zagreba. Dvorac ste, vjerujem, posjetili, no, nisam sigurna koliko vas je napravilo baš cijeli krug oko jezera podno samog dvorca? Mi smo se spremali tome godinama i ova, vrlo drugačija godina po mnogočemu, bila je godina kad smo počeli otkrivati neke dijelove naše zemlje i vraćati im se. Pa tako i krugu oko jezera.

Jezero - jesen

Ta praksa vraćanja na isto mjesto je nešto što prakticiramo vrlo često i što nam daje bolju sliku o mjestu koje posjećujemo, bolje ga upoznamo, uživamo u poznatome, ali i nepoznatome koje nas uvijek iznenadi, volimo uočavati promjene tog mjesta od susreta do susreta i baš jako volimo gledati prirodu kako se transfomira za naših posjeta.

Hrvatska - izlet - Trakošćan

Zadnje vraćanje ili bolje reći prvo pravo jesensko upoznavanje s park šumomom Trakošćan je svima bilo posebno. Rekli smo se vratiti kad jesen dotakne prirodu podno dvorca. I pomno birali vikend kada se jesen pokazala.

Autumn - Trakoscan - Croatia

Šetnja oko umjetnog jezera traje nešto više od 2 sata uz pokoje stajanje, bacanje kamenčića i fotografiranje. Ono što raduje što je staza organizirana i kao poučna staza s 20 poučnih točaka koje klinci jedva čekaju pronaći, a kad pronađu… uče, smiju se, gurkaju i onda opet dalje istražuju. Inače, vile su te koje im pokazuju put na tim točkama, a tražiti vile, i kad ste dječaci, je baš jako zanimljivo.

Exploring nature - Croatia

Vodenbuhe, žabice, ribe crvenrepke, gušteri i ptičice… nismo znali kamo bismo radije pogledali ili osluhnuli. Djeca su se nadala i nekim vjevericama i krticama, dok smo mi bili opčinjeni žabama da je sve ostalo palo u drugi plan. Vjeverice i krtice nisu vidjeli. Žabe i vodenbuhe jesu.

Jezero
Jezero - kontrasti
Nature - autumn

A onda… naletjeli smo na vikend iza kiše i gljive su buknule posvuda. Tu negdje sam otkrila svoj novi motiv za fotografiranje i počela ih skupljati u svojoj foto-kolekciji. Gljive. Gljivice. Jestive i one… lijepe, ali nejestive.

Već znam kako će izgledati vikendi sljedeće jeseni… idemo u gljivarenje tako da gljive fotkamo :)

Gljive
Gljive - Trakošćan
Gljiva - solo igrač

U toj šetnji se nekako spontano dogodilo da svatko od nas četvero ide za nečim drugim, traži smisao toj šetnji i da svatko od nas, nakon tog kruga, dobije što je htio. Sladoled je isto bio nešto što su klinci priželjkivati i eto… krug ih dovede na početak, a na početku kruga, škrinjica s blagom, ili u našem slučaju, sladoledom.

Shvatili smo da je krug bolje započeti obilazeći tako da krenete put sjevero/zapada.

Ribarska kuća - Trakošćan

Bilo je jasno i to da nakon cijelog kruga ne želimo ići na pedaline, iako su djeca inzistirala.

Pedaline - jezero - Trakošćan

Veseli me i zimski krajolik ovog jezera, stoga ako ste i vi u planiranju, svakako se vidimo i za mjesec dana u obilasku. Sigurna sam da će krug učini svoje i razveseliti nas.